Panouri solare montajul hidraulic

Materialele folosite la realizarea circuitelor  hidraulice intre panouri solare,  intr-o instalatie solara, trebuie sa fie adecvate scopului propus, sa reziste la teperaturi inalte ( > 150 grade ) si la actiunea lichidului de transfer solar.

Tevile de legatura vor fi din cupru, inox sau in cel mai rau caz teava neagra. Nu se pot folosi tevi de otel zincat deoarece in acestea, in prezenta glicolului din lichidul solar si a temperaturilor inalte, apar reactii de electrocoroziune provocand dezincarea lor si distrugerea sistemului. Deasemenea nu se folosesc tevi din material plastic si plastic multistrat.

Vasul de expansiune, care se va monta obligatoriu, va fi un vas de expansiune special pentru instalatii solare.

Instalatia se va umple cu solutie de glicol recomandata de constructorul panourilor si nu se admite incalzirea directa a apei deoarece datorita mineralelor si sarurilor din ea aceasta ar colmata tevile instalatiei.

Se va monta un aerisitor in punctul cel mai inalt al instalatiei.

Umplerea sistemului sau complectarea cu solutie solara se face numai cand acesta este rece.

Dimensionarea vasului de expansiune se face ca sa aiba o capacitate egala cu volumul lichidului din instalatie plus un volum de 30% peste acest volum.

Datorita faptului ca se ating temperaturi de 140 grade si chiar 180 grade, pentru perioade scurte de timp, se vor folosi numai materiale rezistente la temperaturi ridicate. Nu se folosesc etansarile cu canepa sau teflon, se folosesc etansari cu olandezi iar garniturile trebuie sa fie rezistente la temperaturi inalte si sa reziste chimic la solutia solara, lipiturile conductelor vor fi lipituri dure, cu aliaje dure de lipit ( nu se fac lipituri moi cu cositor ).

Se monteaza obligatoriu supapa de siguranta. Supapa de siguranta nu va avea robinet de separatie intre ea si panoul solar, deasemenea nu va fi robinet de separatie pentru vasul de expansiune.

Conductele vor fi izolate termic pentru a nu avea pierderi de caldura. Acestea se vor izola cu materiale rezistente la temperaturi ridicate si rezistente deasemenea la factori exteriori cum ar fi radiatia UV.

Instalarea conductelor de la boiler catre panouri trebuie sa aiba o panta ascendenta.

Pe partea cea mai inalta se monteaza un aerisitor manual iar in partea cea mai de jos a instalatiei, de preferat pe retur, se monteaza un robinet de golire.

Conductele sistemului solar vor fi legate la priza de pamant direct sau la bara de egalizare potential daca exista asa ceva.

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *