Pregatirea casei pentru sezonul rece
Cu totii asteptam iarna insa nu multi dintre noi punem pret pe lucrurile cu adevarat importante in vederea pregatirii locuintei noastre pentru cel mai rece sezon al anului. Ne gandim la sarbatori, la cum o sa petrecem timpul alaturi de cei dragi insa evitam sa analizam punctele slabe ale locuintei noastre din punct de vedere termic.
Specialistii ne recomanda corelarea anumitor informatii si punerea in practica a catorva sfaturi menite sa imbunatateasca imunitatea casei impotriva frigului si a zapezii. Pentru a creste confortul si caldura propriului camin, nu putem neglija izolarea casei, instalatiile de incalzire sau acoperisul.
Din punct de vedere al instalatiilor de incalzire, indiferent ca mizati pe o centrala termica sau pe incalzire in pardoseala, este foarte important sa verificam toate componentele sale. Incepand de la cosurile de fum, instalatia electrica, calorifere, termostat sau conducte, cu toate sunt importante pentru o functionare corecta. Daca ne dorim o eficientizare a consumului si o degajare propice a caldurii, trebuie sa ne asiguram ca accesoriile sistemului de incalzire nu prezinta defectiuni si pot face fata pentru cel putin cinci luni de utilizare continua.
Atunci cand vine vorba de acoperis, miza trebuie pusa atat pe rezistenta sa la caderile masive de zapada cat si pe izolarea termica. Un acoperis perfect trebuie sa nu provoace alunecari abundente de zapada ce pot fi fatale locatarilor, in timp ce izolarea termica trebuie sa fie una perfecta. Nu conteaza prea mult tipul acoperisului, tabla sau tigla, cu toate au proprietati benefice, important este mai degraba montajul lor. Daca doriti sa tineti cont si de designul casei si suntem siguri ca puneti pret si pe acest detaliu, incercati sa alegeti un acoperis practic dar care sa se incadreze perfect si in tipologia si nuanta casei voastre.
Pasul urmator ar trebui sa se indrepte catre ferestre si usi, aceste elemente ale locuinte avand un rol foarte important in izolarea termica si fonica. Daca dispuneti de rame vechi, care nu mai izoleaza perfect locuinta, deci si pierderile de caldura sunt consistente, de preferat ar fi inlocuirea lor cu unele din lemn sau pvc, tamplariile bazate pe geam termopan fiind recunoscute pentru izolarea foarte buna. Aveti la indemana si o metoda mai putin eficienta, cea de izolare a ferestrelor cu bureti sau benzi de cauciuc, insa ele nu va pot garanta o stabilitate perfecta in intreg sezonul de iarna.
Aceleasi aspecte le puteti aplica si in randul usilor, singurul sfat al specialistilor in instalatii termice fiind de a pune pret pe usa de la intrare. Usile de interior nu sunt la fel de pretentioase, mai ales daca ne raportam la degajarea caldurii in toata locuinta.
Sfaturile dedicate gospodinelor se leaga de cateva elemente de design interior sau de tinuta care trebuie schimbata in dulap. Astfel ca se recomanda aducerea in prim plan a hainelor de iarna, cu referire directa catre imbracaminte si mai ales incaltaminte, inlocuirea lenjeriilor de pat subtiri cu unele adecvate sezonului rece, dar si amplasarea unor covoare pe gresia din bucatarie sau parchetul din dormitor, ele pot constitui o sursa suplimentara de caldura(daca dispuneti de o instalatie de incalzire in pardoseala, prezenta covoarelor nu mai este necesara).