Informati mod functionare – incalzire in pardoseala

Instalatiile actuale de incalzire in pardoseala au cunoscut o dezvoltare deosebita, datorata tehnologiilor moderne si a cunostintelor acumulate in timp. Confortul termic dat de instalatiile de incalzire in pardoseala este net superior celui dat de celelalte sisteme conventionale de incalzire: radiatoare (calorifere), aeroterme, ventiloconvectoare, sobe sau seminee.

In general, lumea intelege prin notiunea de confort termic ideea de a avea caldura, insa nu si faptul ca distributia acesteia in plan orizontal si vertical reprezinta un factor important in realizarea confortului termic. Astfel, distributia temperaturii cat mai uniform in camera, in plan orizontal, elimina zonele mai reci sau mai calde disparand astfel senzatia de disconfort la trecerea dintr-o zona in alta (cazul radiatoarelor, sobelor si semineelor ). In plan vertical, la instalatiile de incalzire prin pardoseala, temperatura este mai mare la nivelul pardoselii incepand sa scada catre tavan. La celelalte sisteme de instalatii termice acest lucru nu poate fi realizat si este recunoscut faptul ca o pardoseala rece creeaza o senzatie de disconfort.

Picioarele sunt zonele cele mai sensibile ale corpului uman, ele avand nevoie de caldura mai mult ca orice parte a corpului, iar la nivelul capului temperatura este mai scazuta, in jurul lui 20-22 grade, creand o senzatie de confort.

Un studiu al companiei Rehau asupra temperaturilor la nivelul pardoselei, pentru diverse spatii, a relevat ca acestea nu trebuie sa depaseasca urmatoarele temperaturi : 27 grade pentru incaperi in care se sta mult in picioare, 28 grade pentru birouri si camere de locuit, 30 grade pentru coridoare si holuri, 33 grade pentru bai si spatiile de langa bazinele de inot si 35 grade pentru spatiile putin circulate.

Se constata ca sistemele de incalzire in pardoseala sunt cele care ofera distribuirea uniforma a caldurii in plan orizontal, precum si stratificarea cea mai optima a acesteia in plan vertical, asigurand astfel cel mai bun confort termic dintre toate sistemele de incalzire existente pe piata.

O contributie deosebita au avut-o si reglementarile europene in ceea ce priveste izolarea termica a cladirilor, ceea ce implicit duce la reducerea pierderilor de caldura, facand posibila utilizarea sistemelor de incalzire in pardoseala cu agent termic de temperatura redusa ca sisteme unice de incalzire si obtinandu-se astfel varianta cea mai economica de distributie a caldurii pentru spatiile de locuit.

Datorita tehnologiilor moderne de distributie a agentului termic cu grupuri de pompare si amestec, pentru obtinerea unor tempereturi prestabilite cat mai precise ale agentului termic si folosirea de distribuitoare cu reglajul debitului de lichid pe fiecare circuit in parte, precum si controlul electronic cu termostate sau cronotermostate, se asigura un confort si o economie de energie net superioara sistemelor de incalzire clasice.

Aparitia pe piata a conductelor din materiale noi (de exemplu polietilena reticulata) cu o serie de caracteristici deosebite (flexibilitate mare, sunt usoare, au o durata extraordinar de mare de viata, cost scazut) a facut posibila reducerea preturilor pentru realizarea acestor instalatii de incalzire in pardoseala precum si impunerea lor pe piata.

In domeniul instalatiilor actuale de incalzire in pardoseala, datorita avantajelor economicesi confortului pe care aceste sisteme il aduc, se observa o crestere constanta, de la an la an, a cererii pentru astfel de instalatii.

Ca sistem de transmitere a caldurii este folosita pardoseala, aceasta devenind pardoseala radianta.

Pardoseala radianta sau incalzitoare este partea componenta din sistemul care practic transfera caldura catre mediul inconjurator in interiorul camerei in care se afla.

Pardoseala, la randul ei, ca sistem, se compune dintrun ansamblu de materiale si anume :

Stratul izolator. Este realizat din polistiren extrudat plan pe ambele fete sau in varianta cu nuturi ca ajutor pentru fixarea tevilor prin care este circulat lichidul folosit ca agent termic. In cazul placilor plane, tevile pentru circulatia agentului termic sunt fixate fie cu niste scoabe speciale care se infig direct in placile de polistiren extrudat sau peste placile de polistiren extrudat se aseaza o plasa sudata, din otel, de care se ataseaza niste clipsuri in care se fixeaza tevile sau pur si simplu se fixeaza de aceasta cu bride de nailon. In toate cazurile se foloseste plasa sudata, chiar daca tevile nu sunt atasate direct de ea, se aseaza peste conducte urmand a se turna sapa, aceasta avand rolul de a arma sapa.

Tevile pentru agent termic. In general se folosesc tevile din polietilena reticulata cu bariera de oxigen cu diametre de 16 si 20 mm ( in functie de necesarul de debit rezultat din calcule ) si grosimea peretelui de 2 mm. Exista situatii, pentru aplicatiile industriale, in care se folosesc si diametre mai mari. Tevile din polietilena reticulata ( PE-X ) au un comportament foarte bun la temperaturi inalte precum si la temperaturi foarte joase, au o fiabilitate si o durata foarte mare de viata ( minim 50 de ani ). Aceasta teava se gaseste ambalata la colaci de 100, 200, 500, 600 ml. Se mai folosesc si tevile din plastic multistrat.

Plasa metalica sudata. In toate cazurile are rolul de a arma sapa din beton si mai are rolul de fixare a tevilor pentru agentul termic, in cazul folosirii placilor de polistiren cu fete plane.
Sapa de beton. Sapa de beton va avea o grosime intre 40 si 60 mm si se va folosi un aditiv special folosit la sapele pentru incalzire prin pardoseala care ii va conferii acesteia caracteristici de prelucrabilitate ridicate fara a se folosi mai multa apa, lucru care o face mai rezistenta, deasemenea ii creste coeficientul de transfer termic.

Banda perimetrala. Este o banda cu caracteristici elastice care ajuta la fenomenul de dilatare. Aceasta banda se monteaza oricum in cazul pardoselilor flotante.

Astfel realizata pardoseala radianta se leaga la sursele de agent termic .

Ca orice lucru, sistemele de incalzire in pardoseala au si ele dezavantajele lor:

• Temperatura redusa a pardoselii

• Odata executat si inglobat in sapa sistemul nu mai poate fi restructurat.

• Temperatura redusa (fapt benefic pentru organismul uma) – este recomandat ca aceste sisteme sa se monteze in case executate cu o izolatie termica buna sau sa fie completate cu sisteme de instalatii termice suplimentare, in cazul caselor neizolate corespunzator.

• Inertia termica relativ mare

• Pentru a se ajunge la obtinerea confortului termic si a randamentului maxim (principalele caracteristici ale instalatiilor de incalzire prin pardoseala ) este necesara proiectarea instalatiei de catre specialisti. Sistemul de incalzire prin pardoseala nu trebuie executat “dupa ureche”, acest lucru putand duce la rezultate mai proaste decat o instalatie cu radiatoare.

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *