Instalatii electrice pentru interior

In executia lucrarilor de instalatii electrice pentru interior, se va tine cont ca aceste instalatii trebuie sa fie executate la cea mai inalta calitate pentru asigurarea unei anumite sigurante in exploatare, o intretinere usoara si asigurarea performantelor pentru care au fost proiectate. De asemenea, calitatea materialelor este un criteriu foarte important care duce la siguranta in exploatare si impreuna cu executia de calitate a instalatiilor asigura ferirea de incidente neplacute sau chiar dramatice precum incendii sau electrocutari.

In acest sens trebuie acordata o mare atentie la alegerea firmei sau persoanei particulare care executa instalatia pentru ca in instalatiile electrice nu este loc de “lasa ca merge si asa” ori sa se foloseasca rebuturi si materiale de proasta calitate sau sub dimensionate, urmanduse doar dupa criteriul pretului. Recomandarea noastra este sa se aleaga a se face aceste lucrari de instalatii cu o societate comerciala deoarece aceasta prezinta mai multe garantii privind cunostintele tehnice, ofera o garantie a lucrarii in baza unui contract de executie (care trebuie neaparat incheiat intre parti pentru a avea siguranta executiei de calitate a lucrarii ! ). Sa nu uitam de timpul de executie mult mai mic precum si pretul de foarte multe ori mai mic si el, decat in cazul lucrarilor executate de particulari, datorita dotarilor cu scule si utilaje performante.

Etapele executiei instalatiilor electrice interioare sunt:

Studierea documentatiei de executie a proiectului.

Trasarea instalatiei si executarea tuturor decupajelor necesare

Montarea elementelor de prindere si ansamblare ( dibluri, suruburi, banda de montaj, etc.)

Se monteaza cablurile si tuburile de PVC.

Se executa introducerea in tuburi a conductoarelor.

Se fac legaturile in doze si probele de functionare.

Ultima faza fiind montarea aparatajului electric ( corpuri de iluminat, prize,intrerupatoare, etc.)

Se studiaza documentatia tehnica si se cade de comun acord cu beneficiarul pentru pozitiile definitive ale aparatelor electrice. Mai apoi, se fac ultimile modificari ale proiectului, se mai adauga sau se mai reduce din numarul aparatelor electrice in functie de doleantele acestuia.

Odata stabilite pozitiile definitive precum si numarul final al aparatelor electrice din cadrul instalatiei, se trece la faza de trasare a circuitelor. Se porneste cu executarea gaurilor pentru dozele de aparat si a celor de legatura dupa care se vor executa santurile si degajarile necesare in zidarie.

In lungul circuitelor se monteaza elementele de fixare sau consolele de sustinere ale cablurilor sau tuburilor de protectie din PVC. Astfel se asigura rigidizarea acestor circuite in vederea turnarii sapei sau a acoperirii cu mortar.

La introducerea in tuburi a conductoarelor se va avea grija ca acestora sa nu li se deterioreze izolatia si sa nu sufere deformari mecanice precum alungirea, fapt care ar duce la micsorarea sectiunii si implicit scaderea intensitatii de curent pe care o poate transporta acel conductor.

Executarea legaturilor se va face prin mijloace care sa asigure un contact optim si o rezistenta de trecere prin legatura minima, sa fie sigure in timp ( sa nu oxideze, sa se deterioreze ). Izolatia acestor legaturi este un pas important, aceasta asigurand fiabilitatea si siguranta in exploatare a instalatiei electrice.

Ultimul pas este montarea aparatajului (lampi, lustre, aplice, intrerupatoare, comutatoare, prize, etc.). Acesta se va monta dupa ce se vor fi executate finisajele .

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *