Calorifere din aluminiu, fonta sau otel – cum alegem caloriferul perfect

Pe piata din Romania sunt disponibile numai putin de trei solutii in ceea ce priveste materialul de confectionare al caloriferelor: fonta, aluminiu sau otel. In pofida acestei varietati, fiecare dintre ele prezinta o serie de avantaje sau dezavantaje pe care ar trebui sa le luati in calcul. Indiferent ca doriti schimbarea vechilor calorifere cu unele noi sau pur si simplu sunteti in etapa constructiei in care trebuie sa alegeti si sa montati sistemul de incalzire, este important sa faceti o analiza pertinenta asupra ofertei disponibile pe piata si sa luati cea mai buna decizie pentru un confort termic desavarsit si o eficientizare maxima a consumului.

Calorifere din aluminiu

Potrivit ofertei din magazinele de instalatii termice, caloriferele din aluminiu dispun de cea mai lunga perioada de garantie si par a fi o solutie perfecta pentru orice situatie. Printre avantajele acestor ansamble am putea enumera durata de viata de pana la 20 de ani, o eficienta maxima datorita incalzirii rapide, aspect estetic deosebit pe care si-l pastreaza indiferent de gradul de uzura, destul de usor de transportat si instalat, randament termic sporit cat si o diversitate remarcabila din punct de vedere al culorilor si formelor.

Stim ca aceasta lista de avantaje este una remarcabila insa ar trebui sa tineti cont si de dezavantajele caloriferelor din aluminiu: sunt expuse coroziunii, au o rezistenta la socurile mecanice ceva mai mica, pierd caldura la fel de rapid pe cat o capata, sunt putin mai zgomotoase daca nu se utilizeaza alaturi de o centrala termica adecvata in timp ce aerisirea trebuie facuta cu frecventa sporita pentru o utilizare eficienta si sigura.

Calorifere din fonta

Sunt de departe cele mai cunoscute calorifere, ele fiind utilizate de-a lungul timpului in nenumarate ansamble de blocuri si locuinte. Desi tendinta este de a le inlocui cu calorifere din aluminiu, ele prezinta o serie de avantaje ce cu greu pot fi suplinite de alte ansamble similare: durata de viata de peste 30 de ani, extrem de rezistente la coroziune si la socurile mecanice, masa radianta este foarte ridicata, deci si confortul este unul sporit, si nu in ultimul rand, ele pot fi folosite alaturi de o centrala care emana o temperatura redusa, eficienta in acest caz fiind desavarsita.

Dezavantajele caloriferelor din fonta sunt atat de ordin practic cat si de ordin financiar, cele mai importante rezumandu-se la aspectul inestetic, manevrabilitatea redusa datorita greutatii sporite, consumul de agent termic este unul foarte ridicat, incalzirea se face destul de greoi in timp ce preturile pentru caloriferele noi sunt destul de piperate.

Calorifere din otel

Nu in ultimul rand, in topul preferintelor se numara si caloriferele electrice din otel, aceste accesorii ale instalatiilor termice fiind ideale pentru orice tip ce centrala.

Ce avantaje au caloriferele din otel? In primul rand rezistenta sporita la temperaturi de pana la 100 de grade Celsius, manevrabilitatea si montajul rapid, raportul calitate/pret excelent si nu in ultimul rand, o distributie ideala a caldurii in propriul camin.

Vom enumera si dezavantajele, asta in pofida faptului ca ele nu prea exista. Cel mai important dezavantaj al unui calorifer din otel pare a fi durata de viata de maxim 10 ani, in comparatie cu un calorifer de fonta care rezista pana la 30 de ani. De asemenea, fiti foarte atenti la preturile reduse, ele nu sunt in concordanta cu calitatea unui calorifer din otel. In incheierea acestei liste de dezavantaje, vom puncta necesitatea tratarii apei din instalatii la un anumit interval de timp, acest amanunt fiind obligatoriu pentru o eficientizare a sistemului dar si o protectie sporita impotriva coroziunii.

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *