Pompele de caldura ca sistem de incalzire

Pompele de caldura ca sistem de incalzire

Desi totul a plecat de un banal experiment realizat de cercetatorul Perkins, in momentul de fata pompele de caldura au trecut de aceasta bariera experimentala si sunt folosite de cei mai multi dintre proprietarii locuintelor noi.

Pentru ca alegerea unui sistem de incalzire bazat pe pompe de caldura sa fie una optima, lasati-va pe mana unui specialist. Alegeti un instalator cu experienta care sa cunoasca toate sistemele de pompe de caldura si o sa aveti garantia ca necesitatile voastre vor beneficia de cea mai buna solutie.

In momentul de fata, magazinele de specialitate ne pun la dispozitie numai putin de trei tipuri de pompe de caldura:

 – pompe de caldura apa-apa – se folosesc de caldura apei disponibile in panza freatica;

 – pompe de caldura sol-apa –  cu foraj la adancime;

 – pompe de caldura aer-apa – se folosesc de caldura aerului inconjurator.

Pompele de caldura ca sistem de incalzireDenumirile pompelor de caldura provin din mediul extractiv al caldurii si cel transportator. In functie de tipul imobilului, de mediul inconjurator si de avantajele oferite de aceste pompe de caldura, un specialist va fi capabil sa faca o constatare si sa va recomande o solutie care sa indeplineasca toate cerintele voastre.

Din punct de vedere al eficientei, prima solutie este reprezentata de pompele de caldura apa-apa, randamentul ridicat transformand 1KW de energie electrica in aproximativ 5KW de energie termica. Raportat la alte sisteme de incalzire, un ansamblu de pompe de caldura apa-apa pare a fi cea mai buna alegere din ounct de vedere al randamentului. Pentru ca utilizarea sa fie una optima, este necesar ca panza freatica sa se regaseasca la o adancime mai mare de 20 de metri, debitul total sa fie mai mare de 2mc/ora in timp ce temperatura apei trebuie sa depaseasca cele 8 grade Celsius din termometre.

Daca nu se pot indeplini conditiile de mai sus, optiuni viabile raman sistemele de pompe de caldura aer-apa sau sol-apa. Pompa de caldura aer-apa este cea mai putin eficienta insa plusul major este reprezentat de costurile conexe destul de reduse. Aceasta nu are nevoie de evacuare, de un foraj la adancime si nici de puturi dedicate extragerii apei.

Pompele cu foraj la mare adancime au o eficienta excelenta insa costurile de instalare sunt destul de ridicata. Forajul trebuie realizat cu ajutorul unor masini speciale si dureaza destul de mult timp, astfel ca aceasta solutie de incalzire poate fi folosita doar daca dispuneti de o suma consistenta de bani.

In incercarea de a incheia acest articol, trebuie sa mentionam ca pompele de caldura sunt de departe cele mai eficiente sisteme de incalzire de pe piata insa trebuie sa le acordati o atentie sporita. Achizitia si montajul ar trebui sa se realizeze doar in baza sfaturilor primite de la experti, sumele de bani investite fiind destul de mari in comparatie cu alte sisteme de incalzire.

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *