Descarcarile electrice atmosferice, prin campurile electromagnetice puternice si curentul de traznet care apar in timpul descarcarii electrice, provoaca pagube insemnate cladirilor civile si industriale precum si retelelor de alimentare cu energie. Aceste tensiuni ajung in circuitele electrice interioare, provocand pagube materiale asupra receptorilor electrici, prin intermediul retelelor electrice exterioare, tensiuni induse in bucle de circuite, prin retele de utilitati, prin reziztenta electrica a cladirii, prin lovituri directe asupra retelelor electrice exterioare.
Ca solutii de aparare, impotriva efectelor nedorite produse de descarcarile atmosferice, sunt in primul rand instalatiile de paratrasnet care trebuiesc dimensionate sa asigure protectia perimetrului cladirii si sa faca o dispersie cat mai buna a energiilor captate catre priza de pamant acest lucru asigurandu-se prin numarul de coborari si pozitionarea lor catre priza de pamant. In instalatiile de transport a energiei electrice, pentru protejarea inducerii in acestea a unor tensiuni nedorite care sa fie transportate catre consumatori provocand astfel pagube, se monteaza descarcatoare care dau catre instalatia de pamantare a supratensiunilor aparute datorita descarcarilor electrice atmosferice.
Instalatiile electrice interioare se protejeaza cu descarcatoare care servesc la protectia impotriva varfurilor de supratensiune ce apar in timpul descarcarilor atmosferice. Aceste descarcatoare, in functie de natura lor constructiva, fac o protectie impotriva unor varfuri de supratensiune de 2.5kV, 4kV sau alte valori.
Nu in ultimul rand, un factor important in realizarea protejarii instalatiilor impotriva descarcarilor electrice atmosferice il reprezinta executia corecta a prizei de pamant cu rezistenta de dispersie necesara, legarea corecta catre ea, legarea armaturilor la barele de egalizare de potential.