Rolul prizelor de pamant, sau impamantarea, este de a dirija si a dispersa in pamant curentii proveniti din descarcari electrice sau proveniti in urma aparitiei unor defectiuni datorate deteriorarii izolatiei, deasemenea prizele de pamant asigura si un mod de functionare a instalatiilor de joasa tensiune sau a celor de curenti slabi.
Prizele de pamant se impart in prize de pamant naturale si prize de pamant artificiale.
Prizele de pamant naturale. Acestea sunt prize de pamant care folosesc pe post de electrozi elemente metalice folosite in constructia cladirii si care au pozitionarea in pamant, cum ar fi armatura din fier beton a fundatiei sau elemente metalice ale instalatiilor sanitare sau alte structuri metalice care se afla la cel mult 10 m departare de constructie. Aceste prize de pamant naturale pot fi folosite pentru dispersia energiilor electrostatice provenite din atmosfera fara a le fi afectata functionalitatea daca in urma masuratorilor ele se situeaza in zona rezistentei de dispersie necesara.
Prize de pamant artificiale. Acestea se realizeaza cu electrozi si elemente special destinate realizarii instalatiilor de impamantare. Prizele de pamant pot fi din punct de vedere constructiv: verticale, orizontale, singulare sau multiple.
Verificarea si masurarea acestora se face conform normelor in vigoare. In urma acestor verificari si masuratori se elibereaza buletine de verificare care se mai numesc si buletine PRAM, buletine necesare in cazul controalelor efectuate de ISU sau de catre inspectorii ITM. Aceste verificari se fac periodic.