Instalatii electrice de interior montarea conductorilor si cablurilor

La instalatiile electrice de interior, pentru circuitele de iluminat si de prize, se folosesc conductoare sau cabluri din cupru sau aluminiu, cu izolatie din PVC sau cauciuc, cu sectiuni diferite in functie de incarcarea circuitului respectiv.

Se incepe cu stabilirea si trasarea locurilor de lampa, prize, intrerupatoare, comutatoare si pozitia tabloului de distributie, sau dupa caz a tablourilor de distributie, pentru separarea pe apartamente si etaje.Se executa gaurirea in pereti pentru montarea dozelor de aparat, a dozelor de legatura, a cofretului tabloului sau tablourilor dupa caz si deasemenea executia gaurilor de trecere prin pereti sau plansee, dupa care se traseaza circuitele intre aceste doze (doze de legatura, doze de aparat, tablou electric, etc.). Pasul urmator este amplasarea tuburilor de protectie cu conductoarele introduse in cazul tubului din PVC corugat, sau cum se mai numeste, COPEX, sau pozarea tuburilor de PVC tip IPEY (teva pvc de 12mm,16mm,20mm,32mm etc.) urmand introducerea conductoarelor ulterior.Introducerea ulerioara pozarii tuburilor de protectie se realizeaza cu ajutorul sondei de introducere sau mai popular denumit sarpe.

La montarea conductoarelor trebuie tinut cont de anumite reguli:

Montarea conductoarelor in tuburile de protectie de tip COPEX se face inaintea pozarii acestuia pe perete iar la tuburilor de protectie din PVC se va face ulterior montajului acestora pe perete.

In cazul in care tencuiala are grosimea standard de 2.5cm sau mai mult, tuburile,de maxim 16mm, se pot monta direct pe peretii netencuiti,iar in situatia in care aceasta este mai subtire (lucru nerecomandat deoarece se stie ca tencuiala este cea care da rezistenta unui perete de zidarie) se executa santuri pentru ingroparea tuburilor.

Circuitele electrice de iluminat vor fi separate de cele de priza si deasemenea va fi intr-un tub de protectie maxim un circuit. Nu este permisa montarea a doua sau mai multe circuite de lumina sau prize prin acelasi tub.

Prin acelasi tub nu este permisa montarea de circuite cu tensiuni diferite, de exemplu 220V sau 380V

Prin dozele de legatura este permisa trecerea unui circuit fara ca acesta sa fie intrerupt ca sa se faca vreo legatura asupra lui.

Traseele de circuite electrice care merg in paralel cu traseele de curenti slabi, se vor poza la o distanta de minim 20cm fata de acestea, pentru evitarea pertubatiilor de natura electromagnetica ce sar induce in acestea.

In dozele de legatura, legaturile se pot face in mai multe feluri si anume prin reglete, diverse tipuri de cleme speciale sau cea clasica, pe care o recomandam ca fiind de departe cea mai sigura si anume prin desizolarea conductoarelor pe o portiune de minim 5 cm, rasucirea lor si cositorire urmata de izolarea cu banda izolatoare din PVC (mare atentie la calitatea acesteia)

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *