Importanta unei instalatii de impamantare

Importanta unei instalatii de impamantare

Pentru a dispune de o protectie optima impotriva paratrasnetelor, este recomandat sa utilizati o instalatie de impamantare. Indiferent de natura cladirii sau a echipamentelor electrice utilizate, se folosesc prize de pamant formate din conductoare si electrozi, astfel ca riscul aparitiei unor probleme de ordin electric in timpul unei furtuni sunt zero.

Importanta unei instalatii de impamantareFulgerul nu este nimic altceva decat o descarcare electrica ca urmare a diferentelor de potential electrostatic aparute. Daca descarcarea sarcinii electrice intre un nor si pamant poarta denumirea de trasnet, fulgerul se caracterizeaza a fi un fenomen care se petrece intre doi nori cu sarcini electrice diferite.

Cifrele nu sunt tocmai incurajatoare, un fulger oferind curenti cu o intensitate de pana la 20kA, tensiunea electrica ajungand chiar si la 200MV. Forta acestui fenomen, coroborata cu momentele frecvente in care pamantul este lovit de fulgere sau trasnete, conduc la peste 20 de morti in fiecare zi.

Este foarte important ca dvs sa nu va regasiti printre aceste victime, din acest motiv trebuie sa optati pentru prize de pamant, aceste dispozitive garantandu-va siguranta impotriva trasnetelor si fulgerelor de orice calibru.

Priza de pamant este un ansamblu cat se poate de simplu, fiind compusa din unul sau mai multi conductori metalici interconectati. Orice astfel de structura necesita o ingropare in pamant sau intr-o zona betonata care are contact direct cu pamantul. Rolul fundamental al oricarei prize de pamant este de a disipa orice tip de sarcina electrica aparuta in urma unei descarcari provenite de la un trasnet.

De asemenea, se folosesc prize de pamant(impamantare) chiar si in scopul de a neutraliza eventualele defecte ale unor instalatii sau echipamente electrice, tensiunile periculoase fiind absorbite de acest sistem. Specialistii ne sfatuiesc sa folosim o instalatie de paratrasnete indiferent de structura imobilului sau de expunerea sa la fenomenele meteorologice, efectul fiind garantat chiar si impotriva electrocutarilor cu o tensiune de 1000V.

In momentul in care instalatia de paratrasnete este unica solutie antielectrocutari, este indicat sa legati chiar si elementele conductoare, se intampla des ca, desi sa nu primeasca tensiune in mod normal, acestea sa fie conectate accidental.

Tipuri de elemente conductoare:

  • Carcase metalice;
  • Elementele de suport, metalul fiind un conductor extrem de bun necesita o impamantare adecvata;
  • Invelisuri si armaturi metalice ale conductorilor;
  • Orice zona metalica a unui panou sau tablou electric;
  • Orice ansamblu de protectie a carei surse nu poseda o legare la pamant adecvata.

Puteti utiliza ambele sisteme, atat priza de pamant cat si instalatia paratrasnet, este foarte important insa ca insiruirea sa se faca intr-un mod adecvat, prin separarea conductoarelor instalatiei de paratrasnet de celelalte categorii de instalatii.

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *