Circuitele electrice pentru prize din instalatiile electrice de interior

In functie de tipul prizelor folosite, prize simple, prize cu contact de protectie sau schuko cum se mai numesc, prize trifazice, se folosesc pentru aceste circuite un numar de doua, trei sau cinci conductori electrici.

Circuitul pentru prizele simple este format din doua conductoare electrice care pleaca din tabloul de sigurante, un conductor de faza si unul de nul de lucru, ajunge in doza de derivatie de unde este distribuit catre dozele de aparat alimentand prizele simple.

Circuitul pentru prizele cu contact de protectie este alcatuit din trei conductori, un conductor de faza, un conductor de nul de lucru si unul pentru nulul de protectie,care pleaca din tabloul de sigurante ajunge in doza de derivatie si apoi catre dozele de aparat unde alimenteaza prizele de tipul cu contact de protectie.

Prizele trifazate sunt alimentate cu circuite formate din 5 conductori care sunt trei pentru cele trei faze, unul pentru nulul de lucru si unul pentru nulul de protectie. Acest circuit pleaca din tabloul de sigurante unde este protejat cu siguranta tripolara sau tetrapolara si ajunge in doza de derivatie de unde este distribuit catre prizele trifazice.

Aceste circuite de prize, pentru prizele simple si cele cu contact de protectie, se realizeaza cu conductoare de cupru care au o sectiune de 2.5mmp. In general prizele simple si cu CP sunt construite pentru curenti de 16A iar cele trifazice sunt in variante de 16A, 32A si 63A, pentru acestea se alege sectiunea conductorilor in functie de varianta constructiva.

Sunt si cazuri particulare in care pe circuitul de priza se intercaleaza un intrerupator care are rolul de a intrerupe circuitul respectiv. La montarea acestui intrerupator trebuie avut grija ca el sa intrerupa faza si nu nulul de lucru.

#

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *