Centrale termice murale
Centralele termice murale sunt adaptabile la orice tip de locuinta, ele asigurand producerea agentului termic necesar incalzirii locuintei si producerii de apa calda menajera in conditii de confort si randament maxim. In functie de variantele lor constructive, ele pot fi numai pentru producerea de agent termic sau pentru agent termic si preparare de apa calda menajera.
Alegerea centralei termice se face in functie de suprafata locuintei si inaltimea camerelor (adica volumul spatiului ce trebuie incalzit), gradul de izolare termica si suprafata elementelor vitrate (geamuri). De asemenea se tine cont de necesarul de apa calda menajera si de numarul consumatorilor simultani. Centralele termice destinate incalzirii cladirilor mici sunt prevazute cu un singur cazan si asigura, de regula, necesarul de caldura destinat incalzirii apei de consum. Ele poarta denumirea de microcentrale termice.
In vederea alegeri unei solutii eficiente si realizarea unui proiect corect al sistemului de incalzire, este obligatoriu sa apelati la specialisti. Eficienta incalzirii nu depinde doar de centrala termica, ci si de proiectarea si incadrarea corecta a acesteia in instalatia de incalzire, de dimensionarea instalatiei de incalzire, de tipul acesteia si de randamentul elementelor componente folosite pentru realizarea sistemului termic.
Centralele termice cu puteri de la 24 kW pana la 33 kW asigura incalzirea unor suprafete de pana la 320 mp (inaltimea medie a locuintei de 2,5 m), fiind potrivite atat pentru apartamente cat si pentru vile.
Pentru apartamentele de bloc este suficienta o centrala termica de 23 – 24 kW. Necesarul de incalzire pentru un apartament este mai mic de 24 kW, dar este necesara o rezerva de putere pentru a putea prepara apa calda in regim instantant (minimum 11 l /minut la o temperatura de 35 grade Celsius) este nevoie de minimum 23 kW.
Necesarul de apa calda menajera depinde de numarul de persoane si de regimul lor de viata, acesta este calculat de catre proiectantii sistemelor in baza unor breviare de calcul.
In conditii normale, centralele de 24 Kw pot sa deserveasca simultan doi consumatori de apa calda menajera (doi robineti: baie si bucatarie) iar o centrala de 31-33 KW poate sa asigure apa calda menajera pentru 3 consumatori mari simultan (bucatarie si doua bai). De aceea, aceste centrale sunt potrivite pentru vile mari, in care locuiesc 4-5 persoane.
Pe langa criteriul pretului, care este si el foarte important, este bine de stiut ca randamentul si eficienta incalzirii depind de centrala termica folosita, cat si de proiectarea corecta, de dimensionarea instalatiei de incalzire, de tipul acesteia si de randamentul componentelor folosite in realizarea sistemului de incalzire.